10 idei despre cum poti avansa de la nivelul de Programator Junior

Programator Junior

In acest material se regasesc informatii pentru tranzitia de la un programator de nivel incepator intr-un programator de nivel mediu.

1. Invata un limbaj de programare nou

Nu are importanta ce limbaj inveti, dar invatand unul nou (indiferent cate se cunosc) ajuta in a te dezvolta intr-un programator mai bun. Cel mai bine este sa inveti un limbaj care este foarte diferit de cele care se stiu deja si sunt utilizate in mod regulat.
Cu alte cuvinte daca un programator de C# ar invata limbajul VB.NET sau Java nu ar ajuta atat de mult decat daca ar invata Ruby sau Groovy.
Acest pas de invatare a unui limbaj nou este indispensabil. Invatarea unui limbaj de programare consta in trei arii: sintaxa, librariile programului si operaranzii predefiniti ai limbajului si „Cum sa-l folosesti”. Primele doua sunt usoare, un dezvolator soft experimentat poate sa deprinda destule elemente de sintaxe dintr-un limba nouj pentru o dezvoltare rapida a codului, de la 30 de minute la cateva ore, depinzand de gradul de dificultate al limbajului de programare. Operanzii si librariile sunt doar un mod lent de acumulare a cunostintelor pana cand memorezi tot ceea ce trebuie stiut.
Dar pasul 3 „Cum sa se foloseasca”, acesta il inveti in timp de cateva luni doar lucrand cu limbajul respectiv si aici este partea cea mai importanta. De preferat ar fi sa lucrezi la un proiect potrivit limbajului si sa lucrezi intocmai in stilul respectivului limbaj.

2: Invata tehnici avansate de cautare, tactici si strategii

Aici este vorba despre abilitatea de a cauta si de a gasi informatii. Limbajele moderne si mediile de dezvoltare constituie un domeniu prea larg pentru a putea fi memorat. In consecinta pentru a lucra bine trebuie sa iti dezvolti aceasta abilitate de cautare, insa acest lucru nu este chiar simplu. Tehnici, tactici si strategii sunt cuvinte care suna a sinonime, dar nu sunt. Tehnicile care trebuie sa le inveti sunt sistemele avansate de cautare in motorul preferat de cautare, trebuie sa inveti lucruri cum ar fi operatorii binari, filtrarea rezultatelor (cuvinte cheie nepotrivite, restrictii de domeniu) rolul pe care il joaca ordinea cuvintelor si multe altele.
Tacticile sunt: cum sa abordezi o cautare individuala,particulara, sa stii ce trebuie cautat. Erorile de programare sunt usor de interpretat, doar trebuie cautat codul de eroare. Insa selectarea cuvintelor cheie in urma cautarii este dificila.
In privinta strategiilor trebuie sa inveti lucruri cum ar fi: alegerea unui motor de cautare potrivit(indiciu: motoarele de cautare uzuale nu sunt cele mai potrivite), ce site-uri trebuiesc accesate inaintea abordarii motorului de cautare si chiar si pe ce forumuri, topicuri sa postezi pentru ajutor.

3: Ajuta-i pe ceilalti

Ajutorul oferit celorlalti este modul cel mai bun de a invata. Este de inteles „teama” ca nu ai nimic nou de invatat, insa este o greseala. Trebuie tinut cont ca ceea ce se invata, de regula se invata de la altii. Se poate gasi timp pentru a sta pe un forum de specialitate, de ex, si sa raspunzi la cateva intrebari si chiar inveti citind raspunsurile altora.

4: Ai rabdare si exerseaza

Pentru a deveni expert nu inseamna neaparat sa faci acelasi lucru 10 ani, adesea inseamna sa faci o varietate de lucruri in mai multe domenii pe o perioada de 10 ani. Consumi mult timp si energie pentru a deveni un „expert”, lucrand ca si programator cativa ani nu este suficient. Daca vrei sa fii senior developer la varsta de 30 de ani trebuiesc incepute cursuri sau multa bunavointa de a munci mult, de a citi si exersa in timpul liber.

5: Renunta la dogme (idei preconcepute, teorii)

Programatorii incepatori probabil nu stiu ca exista o cea mai buna metoda de a face ceva.
Este in regula sa respecti opinia unui prieten sau a unui sef, insa pana nu capeti suficienta experienta nu sustine ideile altora ca si cum ar fi personale. Un exemplu bun este abuzul din arhitectura orientata pe obiecte cand multi incepatori citesc informatii despre Design Patterns si cel mai des aplicatiile lor simple arata ca Turnul Eiffel.

6:Invata bine cateva idei avansate

Mare parte din trecerea spre a fi un programator intermediar este dobandirea catorva concepte care se cunosc foarte bine lucrand cu acestea in cod. Cum se poate intampla acest lucru? Raspunsul consta in citirea multor articole despre subiectul de interes, gasirea unui job in domeniu…….Trebuie gasit ceva care sa te prinda cu adevarat, cum ar putea fi manipulare de imagini sau poate dezvoltarea bazelor de date. Daca esti un programator de nivel „entry” incearca sa devii expert in cel putin o arie specifica. Acest lucru te va duce spre un nivel intermediar destul de repede, adica la jumatatea drumului spre „expert”.

7: Invatarea teoriilor ce stau la baza domeniului

Invatand cum lucreaza un program si bazele acestuia poti deveni mult mai bun pentru ca vei intelege modul in care programul isi face treaba, logica acestuia, poti depista sursa problemelor survenite si asa mai departe. Vei deveni mai bun invatand ce se petrece la un nivel inferior. Daca este vorba despre un Dezvoltator Web ar fi bine sa citesti HTTP RFC si HTML spec. Daca lucrezi cu un generator de coduri trebuie vazut exact codul generat; daca utilizezi intrumente de baze de date trebuie insistat pe ce sta la baza, adica codul SQL etc.

8: Analizeaza codul unui programator senior

La servicu priveste codul unui programator experimentat si intreaba cum si de ce lucrurile s-au particularizat. Daca este posibil, studiaza sursele proiectului. Chiar daca alti programatori nu au cele mai bune obiceiuri de codare poti invata foarte multe despre cum se scrie un cod. Atentie, a nu se deprinde obiceiuri proaste de codare. Ideea nu este sa imiti orbeste ceea ce dezvolta alti programatori ci de a-ti face o idee despre ceea ce functioneaza si ce are sens si incearca sa imiti.

9: Invata obiceiurile bune

Un programator neexperimentat este demascat de nume de variable stupide, spatiere nepotrivita si alte care ingreuneaza lizibilitatea codului. Mult prea des programatorii invata sa programeze fara sa fie instruiti in detalii mai putin evidente cum ar fi formatarea codului si aceasta iese in evidenta. Chiar si invatand aceste lucruri nu inseamna ca se obtine un cod mai bun sau este un programator mai bun, insa aceasta asigura ca nu se va observa de catre colegi ca este vorba de un programator de nivel „entry”. Chiar daca un program este facut de un senior cand isi numeste variabilele gen X sau Y sau functiile lor sunt numite „Face ceva” arata ca si cum programatorul nu stie ce face si codul lui este greu de mentinut in proces.

10: Amuzamentul

Vrei sa fii blocat in rutina? Uraste-ti job-ul. Pentru a creste, a persevera in acest domeniu nu este nevoie doar de determinarea de a aduce acasa un salariu cat mai mare ci de o bucurie cat mai mare la locul de munca. Daca nu-ti place locul de munca si esti doar un programator junior, ce te face sa crezi ca fiind un intermediar sau senior ar fi mai placut? Schima locul de munca sau schimba cariera. Pe de alta parte este grozav daca iti place ceea ce faci. Garantat vei fi un programator mai bun daca lucrurile raman asa!Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×