Arsenalul unui programator web Java

Pe langa notiunile fundamentale pe care le gasesti in cursurile de Java, exista o serie de tehnologii si elemente complementare de care vei avea nevoie pentru a deveni un programator complet. Dat fiind faptul ca Java este un limbaj atat pentru aplicatiile desktop cat si pentru web sau mobile, lista acestora tehnolgii si notiuni poate deveni rapid foarte lunga. Asa ca vom discuta in articolul de astazi doar de ce anume ai nevoie pentru partea de programare web in Java, aceasta fiind probabil si cea mai cautata de firmele din Romania.
  1. cunostine generale despre protocolul HTTP: pentru a construi aplicatii web, trebuie sa cunosti cum functioneaza sistemul de baza al internetului. Ce se intampla din momentul in care un user scrie adresa in browser si pana o pagina este afista? Sau cum arata corpul unui request de tip POST ? Acestea sunt intrebari la care vei primi raspunsul daca investesti ceva timp in studiul modului de functionare al protocoului HTTP si Internetului in general.
  2. expresiile regulate: inchipuie-ti, de exemplu, ca primesti o valoare citita dintr-un textfiled. Cum te poti asigura ca acea valoare este de fapt o adresa de email ? Sau o adresa web valida? Iti va fi foarte greu sa faci asta prin validari clasice cu intructiuni de tip IF. Pentru situatii de acest gen au fost inventate expresiile regulate. In esenta, sunt o tehnica prin care verifici daca un anumit sir de caractere corespunde unui anumit model.
  3. design patterns: daca ar fi sa definim design patterns, atunci definita lor ar suna ceva de genul „solutii standard pentru probleme standard”. O serie de probleme in programarea orientata obiect se regasesc in mai toate proiectele. Exact cum ai nevoie de sortezi o lista de elemente, tot asa uneori trebuie sa te asiguri ca dintr-o clasa nu se poate creea decat un singur obiect la nivel de aplicatie. Daca pentru sortare s-au dezvoltat algoritmii de sortare, pentru a doua problema a fost introdus design patternul de singleton. Acest design pattern, impreuna cu o serie de alti patterni, vin ca solutii standard pentru probleme de care ne putem lovi in dezvoltarea codului nostru folosind programarea orientata obiect.
  4. tehnologii de frontend: chiar daca, de cele mai multe ori, un programator Java va lucra in principal pe partea de server si backend, iti va prinde foarte bine sa stii cum sunt afisate in paginile web informatiile frunizate de Java. Asa ca investeste ceva timp in tehnologii gen CSS sau Javascript, si vei avea foarte mult de castigat pe termen lung.
  5. framework-uri Java pentru web: o aplicatie foarte mare, construita doar cu servelt-uri sau JSP-uri, va deveni intr-un scurt timp rigida si foarte greu de modificat. Pentru a rezolva astfel de situatii se adauga un nou layer de abstractizare in aplicatia noastra care poate fi framework-ul de Struts. La fel se va intampla si cu codul de JDBC, asa ca ca vom adauga un nou framework: Hibernate. In esenta un framework reprezinta o colectie de clase si un mod de aboardare a codului, care te vor „obliga” sa lucrezi intr-un anumit fel, astfel incat codul tau sa fie usor de intretinut si de modificat. Cele mai cautate framework-uri web pentru Java sunt : Spring, Hibernate si Struts.
Pe pe langa acestea mai exista multe alte framework-uri sau elementele de tehnologie de care vei avea nevoie, insa acestea sunt in experienta noastra cele de care vei avea nevoie de cele mai multe ori.


Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×