Cum să te deconectezi cu succes de la job când lucrezi de acasă

Munca de acasă aduce numeroase beneficii: te bucuri de un program flexibil, ai posibilitatea de a-ți stabili singur prioritățile, nu trebuie să pierzi timp în trafic spre birou. Din exterior pare jobul ideal. Dar ce te faci atunci când liniile dintre acasă și birou devin neclare și te trezești dintr-o dată că e sâmbătă seara și tu trimiți rapoarte la ora 22:00?

Când mi-am părăsit jobul pentru a lucra ca freelancer full-time, de acasă, mi-am făcut nenumărate iluzii vizavi de cum va arăta rutina mea de zi cu zi.

Mă vedeam făcând yoga în fiecare dimineață și întinzând leneș avocado pe pâine în timp ce ascultam un podcast.

Plănuiam să îmi gătesc prânzuri sănătoase în mod regulat, să mă bucur de seri relaxante în compania celor dragi, să am mai mult timp pentru plimbări și citit și excursii inopinate și voluntariat și proiecte personale.

Desigur, realitatea avea să mă plesnească năprasnic peste ochi.

În câteva luni ajunsesem să lucrez mai mult noaptea, nu îmi mai vedeam prietenii pentru că habar nu aveam cum să îmi organizez timpul în mod eficient, comandam mâncare mai des decât îmi place să recunosc, iar nivelul meu de mișcare era egal cu zero.
Devenisem neproductivă, nemotivată, nemulțumită.

Oscilam între zile de lucru de 12 ore și zile în care îmi amânam taskurile din motive extrem de importante gen “a apărut noul sezon din BoJack Horseman, e musai să văd toate episoadele într-o zi”.

Nu se mai putea, trebuia să iau atitudine.

Așa că am făcut următorul pas logic: am căutat pe Google cum să te deconectezi cu succes când lucrezi de acasă. Și după ce am pierdut ore întregi citind aproximativ 4580 de articole și uitându-mă la 3621 de videouri pe subiect, m-am simțit mai neștiutoare ca niciodată.

Fiindcă iată ce nu-ți zice nimeni când vine vorba de munca de acasă – ce funcționează pentru altul s-ar putea foarte bine să nu funcționeze pentru tine.

Obiectiv vorbind, sunt nenumărate sfaturi care e evident că te vor ajuta. Dar rămâne la latitudinea ta să descoperi care se mulează pe personalitatea ta și stilul tău de muncă.

De exemplu.

Degeaba îți propui să-ți începi ziua de lucru de la 6 dimineața dacă ești mai creativ pe înserate. Pe aceeași idee, nu o să poți niciodată să te deconectezi dacă nu înveți cum să fii cu adevărat productiv în timpul orelor de program.

După cum spune Felicia Day, un clasic în viață, „Knowing yourself is life’s eternal homework”. Așa că tot ce rămâne de făcut e să experimentezi până nimerești o rutină care ți se potrivește.

Sună dezamăgitor, știu. Probabil te-ai gândit că dai click pe articolul acesta și descoperi rețeta magică care te va transforma din trântor cu rare porniri productive într-un fel de Benjamin Franklin neaoș.

Ce pot să fac, în schimb, e să-ți spun ce a funcționat pentru mine și să împărtășesc câteva trucuri care nu prea sunt pentru mine, dar poate tu le găsești bune de pus în practică.

Ce te îndemn să faci de mâine

Stabilește o zonă de lucru.

Nu trebuie să fie neapărat într-o cameră separată de locul unde dormi, dar dacă se poate, cu atât mai bine. Dacă nu, măcar un colțișor.

Nu lucra din pat sau de pe canapea sau de pe cel mai confortabil fotoliu din sufragerie. S-ar putea să începi să moțăi în mijlocul unei conferințe pe Skype.

Dacă lucrezi din același loc în fiecare zi, creierul tău se obișnuiește cu ideea că, atunci când te îndrepți într-acolo, e vremea de muncă. Iar când termini și te ridici, e timpul pentru deconectare.

Pune niște haine decente pe tine.

Prin decente mă refer la haine în care nu ți-ar fi rușine să îi deschizi ușa băiatului care-ți aduce pizza.
Nu lucra din pijama, o să fii mai neproductiv decât cel mai leneș politician din România. Din nou, procesul prin care te pregătești de lucru îi transmite creierului că e vremea să se trezească din amorțeală.

Pe aceeași idee, când vine seara și te schimbi la loc, ești gata de Netflix & chill sau ce nebunii îți place ție să faci în timpul liber.
Ia pauze.

Scurte. Nu te îndemn să lucrezi 10 minute și ca recompensă să-ți iei un lunch break de 45.

Poți folosi tehnica Pomodoro, care a făcut minuni pentru mine, sau poți lua o pauză scurtă de 10 minute la fiecare 50 de minute de lucru.

Din nou, experimentează și vezi ce funcționează pentru tine. Important e să-ți lași creierul să mai și respire din când în când. Altfel, o să fie scurtcircuitat la final de zi și în loc de deconectare o să aterizezi direct în pat.

Schimbă mediul.

Dacă te simți neproductiv, ieși din casă. Lucrează dintr-o cafenea. Încearcă un spațiu de coworking. Tastează pe bancă în fața blocului, să se mire vecinii că-ți ajunge WiFi-ul până acolo.

În alte cuvinte, orice loc care te-ar putea ajuta să ieși din starea de moleșeală și să poți să-ți termini treaba până când vine vremea de relaxare.

Dezvoltă un program de lucru.

Da, tot scopul în a lucra de acasă e să lucrezi când îți vine. De cele mai multe ori pentru mine însă, când îmi vine înseamnă pe la 5 după-amiază, după ce îmi petrec toate orele dinainte simțindu-mă prost că nu produc pentru societate.

Dacă te hotărăști să lucrezi după un program, îți va fi mult mai ușor să-ți iei la revedere de la laptop la final de zi.

Mie nu îmi iese întotdeauna, recunosc, dar încerc în general să încep lucrul pe la 9-10 dimineața și să nu lucrez deloc după 7 seara. Fac excepții doar pentru deadline-uri urgente și mail-uri marcate cu semnul exclamării. Funcționează.

Petrece-ți serile socializând.

Cel mai mare dezavantaj în a lucra de acasă e că la un moment dat începi să te simți izolat de lumea de jur.


Comic-ul acesta ilustrează ideea extrem de bine
.

Ca să eviți senzația de izolare și să te deconectezi de la muncă în același timp, încearcă să-ți petreci serile în compania celor dragi. Ieși în oraș, ia cina cu prietenii, du-te la un spectacol, sună-ți părinții.

Du-te în vacanță.

Măcar o dată pe an, planifică-ți o vacanță de relaxare totală. Fără proiecte, fără deadline-uri, fără mail-uri, fără telefoane urgente.

Stabilește o zi pe săptămână când nu te atingi de laptop/telefon.

La mine pică în weekend, sâmbăta sau duminica, depinde de program. Nu îmi deschid laptopul și nu îmi verific e-mailul deloc.
Citesc, mă uit la seriale, mă plimb, treburi din astea low-tech pe care le făceam și-n anii ‘90.

Ce nu funcționează pentru mine, dar te sfătuiesc să încerci

Nu îți citi mail-ul imediat cum te trezești.

Am încercat de mai multe ori și am eșuat lamentabil.

Se zice că e bine să eviți mail-ul și internetul și social media și toate cele imediat cum te trezești, să ai vreme să te dezmeticești și să îți planifici ziua fără să fii influențat de factori exteriori.

Sau ceva filozofie zen similară.

Să fii deconectat înainte de lucru, cum ar veni.

Eu nu pot, e imperativ să văd ce zice lumea cum deschid ochii, sunt nebună și nu e bine. Așa că încearcă tu, poate-ți iese.

Stabilește un ritual pentru când ai terminat lucrul.

Iarăși, ritualul îi transmite creierului tău că e vremea de relaxare. Fă mișcare, pregătește-ți o baie relaxantă, dansează 10 minute prin casă…

La mine nu funcționează pentru că uit să pun în practică ritualul respectiv. De obicei mă arunc pe canapea și pornesc un serial care să ruleze pe fundal în timp ce mă gândesc la mâncare.

Nu cred că se pune.

Nu îți lua mai multe proiecte decât poți duce.

Când lucrezi pe cont propriu, e ușor să te încarci cu proiecte. Însă ai grijă să nu fie mai multe decât îți permite timpul.

Eu mai cad în capcana asta, de obicei când devin stresată că nu o să produc suficiente fonduri monetare pentru a-mi hrăni câinele în luna ce vine.

Și dacă ești angajat la o companie și lucrezi remote poți cădea în capcana aceasta. Raționalizezi că, dacă lucrezi de acasă, e normal să accepți mai multe taskuri decât în mod obișnuit. Doar nu mai pierzi timp socializând cu colegii sau mergând spre birou.

Amintește-ți însă că nu poți să lucrezi 24 de ore în fiecare zi.

Altfel te-ar fi răpit demult cercetătorii britanici să te studieze.

Setează limite când vine vorba de clienți și familie.

La limite n-am excelat niciodată, de la analiza matematică din liceu și până-n ziua de azi.

Clienții mei sunt majoritatea pe alt fus orar, așa că nu le pot spune să nu mă contacteze după 7 seară că nu are niciun efect. Și nu rezist să nu-mi verific aplicația de email.

Tot ce pot să fac e să fiu fermă când vine vorba de munca în weekend. La fel, câinele vine și se gudură pe lângă mine nevoie mare când lucrez și nu mă lasă inima să-l scot afară și să-i închid ușa-n nas.

Când lucrezi de acasă, e important ca cei cu care-ți împarți casa să înțeleagă că orele de program sunt sfinte. Dacă dau buzna peste tine o dată la 20 e minute, concentrarea ta va deveni minimă spre inexistentă.

Vorbește cu ei și explică-le ce și cum.

În loc de concluzie

Deși poate deveni incredibil de frustrant să lucrezi de acasă, rar s-a întâmplat să regret că am luat-o pe calea aceasta.

Flexibilitatea e cel mai mare aliat al tău.

Învață să te bucuri de ea și să-ți construiești un program care să te ajute atât să fii productiv, cât și să te relaxezi la final de zi. Sau început de zi, dacă-ți place să lucrezi noaptea.

S-ar putea să dureze un timp până descoperi ce funcționează pentru tine, dar până și procesul de învățare devine plăcut când timpul îți permite să te uiți la noul episod din Game of Thrones luni dimineața la cafea, așa-i?Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×