Cum scap de eroarea #NAME? in Excel

Am surprins mai jos, in articol, principalele motive pentru care te poti confrunta cu aceasta eroare, oferind pentru fiecare din cazuri, cate o solutie simpla si rapida.

1. Eroarea #NAME? apare cand o formula nu este scrisa corect

Un exemplu simplu, in loc de =sum(…) este scris =su(…). Pentru a evita astfel de greseli, cel mai simplu e sa folosesti optiunea ‘Formula Wizard’, mai exact lista derulanta care se activeaza automat cand incepi sa inserezi o formula.

2. Cand in formula este folosit un set de variabile nedefinit in prealabil

In exemplul de mai jos, pentru ca incercam sa calculam suma unitatilor, fara insa a defini in prealabil setul de variabile, ne vom confrunta cu eroarea #NAME ?

Solutia? Selectam valorile aflate intre celula B2 si B4, mergem in Formulas > Define Name, dam un nume setului de variabile (de preferat cel din titlu) si finalizam prin OK.

 

Inapoi la formula noastra, lucrurile vor arata astfel.

Rezultatul final fiind suma calculata corect, in baza setului definit.

3. Cand in sintaxa formulei, o variabila text nu este corect incadrata de ”…”

Pentru a reda corect orice variabila de tip text, folosind o formula Excel, trebuie sa te asiguri ca aceasta este corect incadrata de ghilimele. Acelasi principiu se aplica si in cazul spatiilor libere.

4. Cand intervalul de calcul al variabilelor nu este definit corect

Reluam exemplul categoriilor de mai sus, in cazul in care scopul ar fi sa calculezi suma unitatilor, ai grija sa definesti prin : intervalul de calcul. Daca suma ta ar arata astfel =SUM(B2B4), ai obtine eroarea #NAME?. Sintaxa corecta a formulei ce trebuie folosita este =SUM(B2:B4)

5. Cand incerci sa folosesti o functie care necesita un add-on specific

Excel pune la dispozitie functii complexe, predefinite, in plus, fata de pachetul de baza. Pentru ca acestea sa poata fi insa folosite, trebuie instalate in prealabil. Un exemplu de astfel de add-on este EUROCONVERT, folosita pentru automatizarea schimbului valutar raportat la euro. Daca incerci sa folosesti o astfel de functie fara sa te asiguri ca este instalata, vei obtine cel mai probabil o eroare de tip #NAME?.

Pentru a instala o astfel de functie urmeaza pasii de mai jos

  • File > Options > Add-ins
  • Manage list > Excel Add-ins > Go
  • Selecteaza Euro Currency Tools > OK

In speranta ca am reusit sa raspundem intrebarilor tale, te incurajam sa verifici cursul nostru online Excel.Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×