Cum se invata un limbaj de programare

Programarea este o abilitate foarte complexa ce necesita multi ani de studiu pentru a fi stapanita. Acest articol incepe prin a prezenta calea spre cunoastere explicand cateva alegeri ce trebuiesc luate de un incepator si o orientare spre instrumente si resurse.

1. Sa te decizi in ceea ce vrei sa faci

Programarea este un subiect destul de amplu: puteti face fie jocuri, fie site-uri si aplicatii web, procesare de texte, automatizari de task-uri (scripting), interfete grafice etc. Daca vi se pare cool sa invatati programare si nu aveti nicio aplicatie specifica in minte, este ok, dar gandirea in avans la ceea ce doriti sa programati,va va ajuta sa luati decizii in cunostiinta de cauza in timpul studiului.

2. Alegerea unui limbaj de programare

In primul rand invatati un limbaj simplu, cum ar fi PHP, dupa ce ati invatat destul de mult se trece la invatarea C/C++ pentru a intelege exact cum functioneaza si cum interactioneaza programele. C# si JAVA sunt alte doua limbaje cunoscute pentru incepatori. Trebuie sa-ti cercetezi domeniul tinta pentru a sti care sunt limbajele ce trebuiesc cunoscute (ex. SQL pentru baza de date) sau care ,dupa caz, trebuiesc evitate. Nu trebuie sa va lasati pacalati de jargoane precum: „orientat pe obiecte”, „concurent”, sau „dinamic”. Toate acestea inseamna ceva, dar vor fi intelese dupa capatarea unei anumite experiente in programare.

3. Gasirea resurselor de invatare

Cautati site-uri Web bune pentru a incepe studierea limbajelor mentionate mai sus si vizitati pagina oficiala (daca exista) a limbajului pentru a gasi un tutorial sau manual pentru incepatori. De asemenea cautati o persoana care stie deja sa programeze. Unele tutorialele scrise sunt bunicele, dar pot fi frustrante cateodata daca nu ofera raspunsurile dorite. Uneori cursurile de programare si videotutorialele va pot ajuta mult.

4. Se incepe usor

Nu va puteti astepta sa scrieti cea mai bine vanduta capodopera de 700 de pagini daca nu aveti nicio experienta practica in scris. Cam acelasi lucru se intampla si cu programarea. Incepeti cu constructii de baza si scrieti programe scurte (de la 10 la 30 de linii) pentru a va testa intelegerea conceptului.
Intinde-te daca e nevoie, dar nu incerca sa alergi inainte sa stii sa mergi!

5. Calcularea timpului

Inainte sa va puteti numi un expert este nevoie de multe ore de practica pentru rezolvarea diferitelor probleme. Project Euler are multe sarcini mici, clasificate in functie de dificultate care sunt utile tocmai pentru finisarea abilitatilor si retinerea in practica, de asemenea ajuta la realizarea shemelor logice.

6. Perseverenta

Programarea poate fi foarte frustranta, dar finalizarea cu succes a unui program este un sentiment profund de satisfactie si multumire. Nu renuntati daca nu intelegeti un concept, programarea poate deveni un lucru foarte abstract de invatat. Atunci cand lucrati pe o problema deosebit de complexa luati pauze periodice pentru a permite creierului sa se relaxeze. Asigurati-va un bun program pentru a lucra.

7. Continua sa inveti

Sa stiti un limbaj de programare este bine, dar sa stiti patru sau cinci este si mai bine. Indiferent ce limbaj folosesti cel mai des, sa ai cunostinta si de altele pe care sa le proiectezi te face un mai bun programator si mai capabil sa intelegi concepte comune si probleme in abstract. Deci invatati mai multe limbaje de programare, in special 2-3 cu diferite filozofii de difertie de proiectare cum ar fi Lisp, Java si Perl.

Tags: , , , , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×