De ce Apple şi Google şi-au creat propriile limbaje de programare

La conferința Worldwide Developer, Apple a vorbit despre o poveste de succes pe care o mulțime de oameni nu au auzit-o.
Acum aproape un an, Apple a lansat limbajul de programare Swift, care promitea că va face viața mai ușoară dezvoltatorilor de aplicații pentru sistemul de operare iOS.

Viziunea care a stat în spatele Swift promitea că aplicațiile vor fi mai simplu de dezvoltat, iar acestea vor rula mai bine pe dispozitivele Apple.

Între timp, comunitățile de programatori interesați de acest limbaj creșteau. Astfel, Swift a ajuns să se numere printre limbajele de programare preferate de dezvoltatori, în diferite topuri.

Însă, Apple nu este prima mare companie IT care a decis să își dezvolte propriul limbaj de programare. În anul 1991, Microsoft lansa Visual Basic. Scopul acestui limbaj era să ușureze munca programatorilor care scriau aplicații în Basic, unul dintre cele mai populare limbaje care deline o interfață grafica pentru utilzatori.

În plus, mai recent, în 2009, Google lansa Go, propriul limbaj de programare.

Pentru programatorii cu experiența, limbajele de programare sunt că o religie. Apple, Google și chiar și Microsoft au fost nevoiți să se lupte cu obiceiurile vechi și bine înrădăcinate ale acestora atunci când au lansat un nou limbaj.

Prin urmare, trebuie să fi existat anumite cosiderente de business pentru care aceste companii au lansat propriile lor limbaje de programare.

Aceasta este o presupunere rezonabilă, doar că nu a fost așa.

Limbajele de programare lansate atât de Google, cât şi de Apple, au ceva în comun: Sunt concepute să rezolve anumite probleme pe care programatorii le-au întâmpinat atunci când au folosit alte limbaje pentru a crea aplicaţii dedicate.

Swift este foarte asemenător cu Objective-C, limbajul de programare care domină aplicaţiile iOS. De fapt, este atât de asemănător încât o aplicaţie iOS poate fi dezvoltată folosind ambele limbaje de programare.

Însă, Objective-C există de peste 30 de ani, iar Swift reprezintă un efort de a moderniza construirea de aplicaţii.

În mod similar, Go a fost conceput pentru a putea dezvolta sisteme complete, în condiţiile în care Google considera că C++ şi Python nu mai pot ţine pasul cu cerinţele companiei.

Evoluţia limbajului de programare Go nu a fost aşa de bună cum se aşteptau reprezentanţii Google.

Tags: , , , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×