Istoria Microsoft – Cum au reușit Paul Allen și Bill Gates să creeze unul din giganții IT

Microsoft este una dintre cele mai importante corporații IT din lume, fiind înfințată de Paul Allen și Bill Gates, care erau prieteni din copilărie, în anul 1975.

Ce doi fondatori obișnuiau să plece de la ore și să își petreacă foarte mult timp în clasa în care atunci se afla doar un computer. Odată, ei au reușit să spargă acest computer, însă în loc să fie exmatriculați, ei au primit acces nelimitate la acesta pentru a-i îmbunătăți performanța.

Nu după mult timp, Bill Gates și Paul Allen au creat o companie care se numea Traf-O-Data și care a vândut un computer primăriei din Seattle, cu care se înregistra traficul în oraș.

În anul 1973, Bill Gates a părăsit orașul Seattle pentru a urma Facultatea de Drept din cadrul Universității Harvard, însă nici acolo nu prea a mers la cursuri, ci își petrecea cel mai mult timp la centrul de computere, unde a reușit să își dezvolte abilitățile de programare.

După un timp, și Paul Allen s-a mutat în Boston și l-a presat pe Bill Gates să renunțe la facultate pentru ca echipa să poate lucra mai mult pe proiectele lor.

În anul 1975, Paul Allen a citit un articol despre micro-computerul Altair 8800 într-o revistă și împreună cu Bill Gates a decis să sune dezvoltatorii Altair – MITS – și să le propună să scrie o nouă versiunea a limbajului de programare BASIC folosit de acest computer.

După 8 luni, cei doi au putut să le prezinte celor de la MITS programul lor, iar aceștia au decis să îl scoată pe piață cu numele Altair BASIC.

Tranzacția realizată cu Altair i-a inspirat pe cei doi să înființeze propria companie de dezvoltare software. Astfel, pe data de 4 aprilie 1975 a fost înființată compania Microsoft, iar Bill Gates a fost primul CEO.

După doar doi ani, compania a deschis primul birou internațional în Japonia, sub numele de ASCII Microsoft.

Produsele Microsoft

Sistemul de operare

Primul sistem de operare al Microsoft a fost lansat în anul 1980, fiind vorba de o versiune a Unix, numită Xenix.

Mai târziu, Xenix a fost folosit ca bază pentru programul de editare a textelor, numit Multi-Tool Word, un predecesor al Microsoft Word.

Primul sistem de operare al Microsoft care a avut succes a fost MS-DOS. Prin vânzarea drepturilor de utilizarea a acestui sistem de operare către IBM, Bill Gates a reușit să facă o avere pentru Microsoft, care a devenit una dintre principalele companii de software.

Mouse-ul

Mouse-ul Microsoft a fost lansat pe data de 2 mai 1983

Windows

Primul sistem de operare Windows a fost lansat în anul 1983 tot pentru computerele IBM. Sistemul avea o interfață grafică total diferită de alte sisteme și era și multitasking.

La trei ani după lansarea sistemul de operare, compania a fost listată la bursă, iar Bill Gates a devenit miliardar la doar 31 de ani.

Microsoft Office

Prima versiune a Microsoft Office a fost lansată în 1989.

Internet Explorer

În august 1995, Microsoft a lansat Windows 95 care includea tehnologiile necesare pentru conectarea la internet, prin care se număra și Internet Explorer 1.0.

Xbox

În 2001, Microsoft a decis să intre pe piața jocurilor, lansând consola de jocuri Xbox.

Tags: , , , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×