Optiuni si functii Microsoft Excel pentru contabili

Excel 2010

Foile de calcul Microsoft Excel sunt o unealta indispensabila pentru contabili, fiind folosita pentru a crea situatii financiare, precum si multe alte tipuri de rapoarte, inclusiv bugete, previziuni, circuite si modele financiare. Multi contabili se considera experti in utilizarea Excelului, dar realitatea e ca au invatat singuri si nu sunt constienti cum sa-l exploateze la maxim. Cu un training software de baza, abundenta de functii din cadrul Excel disponibile contabilului pot fi identificate si puse in practica.

Functii de calcul

Functii aritmetice de baza, precum SUM() si formatarea chenarelor pot duce la realizarea de modele utile si efectuarea de calcule complexe. Largind orizontul de cunostinte cu multe alte functii, Excelul poate deveni un instrument indispensabil.

Excel 2007


Exista multe functii disponibile pentru a duce la bun sfarsit calcule de investitii si pot simplifica enorm lungile formule necesare in mod normal de exemplu pentru rambursarea unui credit. Trebuie sa aveti grija sa se verifice daca functiile lucreaza in acelasi mod ca in formulele din carti, dar, odata testate intr-o varietate de situatii si confirmand rezultatele, pot simplifica major sarcini precum determinarea valorii nete curente.

Daca se doreste doar efectuarea unor calculi pe date ce intrunesc anumite criterii, functiile Database si Array sunt foarte utile. SUMPRODUCT() este, de asemenea, o buna alternativa. Poate extrage tot felul de valori dintr-un tabel de date si poate fi folosit ca o alternativa la un numar considerabil de functii.

Tabelele pivot

Multi utilizatori Excel nu sunt familiarizati cu tabelele pivot, care reprezinta una dintre cele mai importante optiuni ale Excel-ului. Tabelul pivot este un instrument grozav de raportare care sorteaza si aduna date independente din configuratia originala de date din foaia de calcul. Prin drag and drop, column heading-urile pot fi vizualizate diferit. De exemplu, se ia o lista de randuri fiecare continand numele unui angajat, numarul saptamanii, descrierea cheltuielior cu articolele achizitionate si suma cheltuita. Utilizand tabela pivot, datele pot fi usor transformate intr-un tabel ce insumeaza totalul pentru fiecare angajat saptamana de saptamana sau totalul cheltuielilor pe articole ale fiecarui angajat. Optiunile sunt aproape nenumarate si pot fi schimbate intre ele la atingerea unui buton.

Auditarea si Verificarea Optiunilor

Contabilii au responsabilitatea profesionala de a asigura acuratetea datelor prezentate. Pentru a inlatura posibilitatea erorilor critice, trebuie sa se asigure ca foile de calcul au fost proiectate bine si au fost verificate riguros. Utilizarea functiilor IF() si TEXT() ajuta prin permiterea ca mesajele de eroare in urma verificarii sa fie incorporate si demonstrarea ca modelele au fost impacate si functioneaza corect.
Alte optiuni precum instrumente de validare, pentru a verifica pierderile de informatie intre anumite intervale si toolbar-ul de audit, care va evidentia celulele care combinate produc erori sunt de asemenea instrumente puternice ce asigura acuratetea datelor prezentate.

Protectia datelor

Este mereu util sa se realizeze modele usor de utilizat. Protejarea sau restrictia valorilor poate fi plasata in celule pentru a ajuta la prevenirea erorilor neasteptate. In Excel sunt disponibile optiuni care permit protejarea tuturor celulelor sau doar a celor selectate in cadrul unei agende de lucru. Aceasta permite restrictionarea celulelor in care pot fi introduse date si pot preveni ca formulele sa fie accidental suprascrise sau modificate. Utilizarea cutiilor drop down este o alta optiune disponibila pentru a limita valorile introduse de utilizator.

La orice ar fi folosit Excel-ul, este important sa se atinga cunostintele cerute pentru indeplinirea sarcinilor zilnice. Training-ul poate oferi aceste cunostinte si poate conferi indemanarea necesara pentru a lucra cu precizie si in mod eficent.

Tags: , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×