Programare Web: Ce inseamna Backend si ce limbaje de programare foloseste?

Afla ce inseamna Backend Development si care sunt limbajele de programare folosite in dezvoltarea functionalitatilor specifice.

Ce inseamna BackendĀ ?

In dezvoltarea software, termenii frontend si backend se refera la separarea elementelor ce definesc interfata de prezentare a unei aplicatii (front end a.k.a ce vede user-ul final) si nivelul de acces si redare date (backend a.k.a actiunile intreprinse de server).

Dezvoltarea backend functioneaza in tandem cu partea frontala pentru a oferi utilizatorului produsul final.

Pe scurt, in backend sunt gestionate functionalitatile de culise a aplicatiilor web. Codul specific componentei de backend gestioneaza practic

  • legatura dintre interfata si baza de date
  • conexiunea utilizatorilor
  • alimentarea aplicatiei web

Ce limbaje de programare sunt folosite in BackendĀ ?

Deoarece backend-ul implica programarea orientata pe obiect (OOP), Java reprezinta cel mai popular limbaj folosit la nivel mondial in acest scop.

Afla mai multe despre Java>>

Programatorii de backend se concentreaza pe modul in care functioneaza un site web. Codul scris de ei seteaza functionalitatea si logica care alimenteaza aplicatia, insa tehnologia astfel creata nu este vizibila in mod direct de utilizatorii finali.

Responsabilitatile programatorilor backend implica scrierea API-urilor, scrierea codului pentru interactiunea cu o baza de date, arhitectura de date, crearea bibliotecilor, definirea proceselor si fluxurilor de lucru.

Desi, alaturi de Java se disting si alte limbaje specifice backend cum ar fi PHP sau Python, acesta ramane de departe cel mai cautat si mai folosit datorita versabilitatii si compatibilitatii lui cu alte sisteme.

Curs online PHP>>Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×