Sfaturi pentru programatorii Java incepatori

De-a lungul sesiunilor tinute pentru cursul de Java, am observat o serie de probleme comune de care se lovesc cei care vin la primele cursuri. Asa ca ne-am gandit sa facem o lista de sfaturi care speram sa te ajute sa treci peste perioada frustrata de la inceputul carierei tale de programator Java mai usor:

  • citeste mesajele de eroare si exceptiile Java – chiar daca, la inceput, pare ca sunt pline de detalii tehnice din care nu intelegi prea multe, mesajele si erorile date de compilatorul Java iti vor explica destul de bine ce nu este in regula cu codul tau. Regula de aur este sa  incepi tot timpul sa rezolvi prima eroare, recompileaza si treci la urmatoare eroare. Un exemplu bun este ca daca nu scrii corect statement-urile de include, o sa primeste zeci de erori pentru ca nu sunt recunoscute cateva clase. Insa imediat dupa ce corectezi aceasta probleme o sa vezi ca numarul erorilor scade drastic. Ideea este sa incepi tot timpul de la prima eroare, de la cauza principala, si nu incerca se rezolvi erorile derivate din aceasta , pentru ca iti va fi mult mai greu;
  • Google este prietenul tau – Foarte multi oameni care au invatat sa programeze au avut aceleasi probleme ca si tine. Poti gasi solutia la problema pe care o ai, sau alte solutii pe care trebuie sa le adaptezi pentru problema ta, si cum se foloseste metoda sau clasa de care ai nevoie. Nu uita de API-ul Java care este o resursa de nepretuit.
  • detaliile mici pot crea probleme mari – De multe ori te poti trezi in situatia in care sa te uiti ore intregi la un cod si sa nu-ti dai seama de ce nu face ce ar trebui sa faca. Problema ? Sunt sanse sa fi folosit simbolul de atribuire(=) in locul simbolului pentru comparare(==) intr-un if(greaseala des intalnita in cursul de PHP, de exemplu). Deosebirile mici pot avea impacturi mari, fii foarte atent la ele.
  • nu scrie mai mult de 2-3 linii de cod fara sa rulzei – am vazut des cazul in care un cursant scrie 10 linii de cod, sau chiar mai mult fara insa a rula ceea ce a facut. Dupa ce scrii o mica bucata de cod ruleaza-l, asigura-te ca face ceea ce trebuie si tocmai dupa aceea treci mai departe. Cu cat ai mai putine linii de cod noi, cu atat iti va fi mai usor sa iti dai seama unde este problema.
  • foloseste nume coerente pentru variabilele si metodele pe care le scrii – cu cat vei folosi nume care descriu scopul acelei variabile sau metode, cu atat codul va fi mai usor de inteles pentru tine sau cineva care incearca sa te ajute. De asemenea, in acest fel reduci si dimensiunea commentuurilor pe care trebuie sa le adaugi in codul tau Java.   Aproape toate IDE-urile de Java au functia de code complete (CTRL  + SPACE in Eclipse), care te ajuta sa scrii corecte se repede numele unei variabile sau metode mai lungi.

Daca ai un sfat pentru programatori incepatori sau intrebare nu ezita sa ne lasi un cometariu.Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×