Sporirea impactului unei prezentari PowerPoint

Microsoft a estimat ca zilnic se fac in jur de 1 milion de prezentari in PowerPoint. Majoritatea constau intr-un text negru pe alb, cu elemente cheie, scrise prea mic pentru a fi citite, insotite de ClipArt si efecte enervate ce distrag atentia, precum flying text din partea stanga. Cele mai multe prezentari sunt prea lungi, le lipseste structura si nu retin atentia publicului. Ce se poate face pentru a schimba aceasta situatie, ca prezentarile sa nu cada in aceasta categorie si sa aiba impactul necesar pentru a transmite mesaul dorit?

Rezumare

Publicul poate in general sa fie atent pentru douazeci pana la treizeci de minute si se decid daca prezentarea merita atentie in primele cateva minute. Pentru a pastra atentia auditoriului , trebuie folosita o structura din perspectiva acestuia. Asta insemma in linii mari sa evitati sa includeti mult text, de cate ori e posibil, si sa expuneti prezentarea in mai putin de 30 minute.

Combinarea culorilor

Este recomandat sa se foloseasca in general culori inchise pentru fundal. Ofera un mediu relaxant pentru privirea publicului si ajuta la concentrarea acestuia pe continut. Daca se foloseste ceva mai deschis, in nici un caz nu trebuie sa fie alb, intrucat distrage auditoriul.
In mod similar, se va evita textul de culori pale pe fundal pal. Poate parea potrivit pe monitor, insa ar putea fi greu pe un ecran mare intr-o incapere mare. De asemenea, nu se foloseste text de culoare rosie pe un fundal verde sau invers, intrucat sansele daltonistilor sa citeasca unele slide-uri ar fi reduse.

Stiluri de font si formatare

Daca slide-urile sunt realizate utilizand acelasi font si marime si pozitia textului este aceeasi in toate slide-urile, publicul va gasi prezentarea usor de urmarit. Modificarea fontului, marimii sau pozitiei pentru un anume slide ar avea impact mare.
Ar trebui lasate spatii de “gandire” in slide-uri, nu toate golurile trebuie umplute. Daca exista prea mult text intr-unul din slide-uri si este necesara utilizarea unui font serif, se recomanda Times New Roman, care ajuta auditoriul sa citeasca si sa inteleaga textele mici.
Se recomanda evitarea textelor care apar din stanga. Publicul din Vest citeste de la stanga la dreapta si nu pot citi asemenea text pana ce nu e in intregime pe ecran. Daca se doreste animarea textului, aducerea lui din dreapta sau atenuarea cuvintelor din stanga ar fi mai usor de urmarit.

Utilizarea imaginilor si diagramelor

O imagine poate intr-adevar spune o mie de cuvinte. Prezentarile business se refera la transferul de cunostinte si ar trebui sa fie proiectate sa obtina informatii din public fara a-l distrage, incurca sau plictisi. Folosirea de imagini sau fotografii pe parcurs poate ajuta oamenii sa inteleaga mesajul ce trebuie transmis, in special daca fotografiile sunt alese bine. Ele fac prezentarea mai interesanta. Daca nu se reuseste atragerea atentiei publicului, el nu va retine ideile, iar prezentarea va fi fost o pierdere de timp.

PowerPoint


Diagrame animate

Este adesea mai usor si mai eficient sa prezinti publicului diagrame pe care sa le dezvalui pas cu pas . De exemplu, o diagrama piramida poate fi prezentata aparand sectiune cu sectiune de la baza in sus. In PowerPoint exista multe efecte dsiponibile ce se pot adauga diagramelor, inlesnind concentrarea direct spre anumite obiecte ale acestora, controland fluxul de informatii si asigurand totodata ca publicul nu este sufocat cu informatii.

Revizuirea prezentarii

Este important ca altcineva sa verifice prezentarea inainte de a fi expusa. Chiar daca nu este o persoana din acelasi birou, utilizand PowerPoint si Microsoft Outlook se poate trimite o prezentare spre verificare. Aceasta permite celui ce verifica sa adauge comentarii si sa faca modificari copiei prezentarii, pe care s-o trimita apoi spre a fi comparata cu originalul. Se pot utiliza instrumente de verificare din PowerPoint pentru incorporarea comentariilor verificatorului in prezentare.

Punand in practica sfaturile de mai sus, se poate realiza o prezentare cu un impact real. Daca publicul se simte comfortabil si stimulat, interesul lor va fi retinut si nu vor fi probleme in transmiterea mesajului dorit.

Tags: , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×