Top 10 Formule Utile in Excel

Microsoft Excel ramane unul dintre cele mai utile programe de procesare date. Afla care sunt cele mai utile formule pe care trebuie si in ce context le poti folosi SUM, IF, VLOOKUP, COUNTIF, etc. Pentru mai multe detalii despre cum sa devii un Yoda master al Excelului, iti recomandam cursul nostru online dedicat.

SUM

SUM permite sa aduni orice numar aflat pe coloane sau randuri. De exemplu, = SUM (A1: A5) ar insuma toate valorile din coloana A aflate intre pozitiile 1 si 8. Cu ajutorul acestei functii poti descoperi cat cheltuiesti intr-o luna.

COUNT

COUNT reda numarul de celule dintr-un tabel, in care exista marcata o valoare. Functia este extrem de utila cand doresti sa afli cati dintre locatarii unei asociatii au platit taxele de administratie.

AVERAGE

AVERAGE va afisa valoarea medie a unui sir de numere. Este perfecta pentru a determina nota medie a clasei la sfarsit de an scolar.

IF

Functia IF este utila pentru a testa daca un caz, bazat pe o conditie, este sau nu valabil. Spre exemplu, in baza acestei functii poti automatiza lansarea unei noi comenzi de marfa, cu conditia ca stocul pentru marfa respectiva sa scada sub o anumita valoare hotarata de tine  = IF(A1<10,”Comanda”,”OK”). Daca stocul este mai mic de 10, se afisaza ordinul „Comanda”. Daca stocul este mai mare ca 10, se va afisa mesajul „OK”.

COUNTIF, SUMIF, AVERAGEIF

Aceste functii sunt o combinatie a functiilor SUM, COUNT, AVERAGE cu IF si toate sunt structurate dupa aceeasi logica. Regula general valabila este urmatoarea = FUNCTIE (interval, criteriu, interval de functii).  COUNTIF contorizeaza celulele care indeplinesc un criteriu; de exemplu, pentru a determina de cate ori apare o anumita localitate intr-o lista de clienti. Urmareste tutorialul nostru gratuit despre COUNTIF.

Cu ajutorul SUMIF se poate descoperi datoria totala a unei companii catre furnizorii sai. Astfel, functia poate calcula suma totala a datoriilor, doar daca aceasta identifica in baza unei conditii stabilite de tine ca intradevar exista o datorie de luat in seama.

VLOOKUP

Aceasta functie permite sa cauti un element intr-o coloana si sa o returnezi ca valoare in alta coloana. Principiul de baza al acestei functii ar arata astfel (valoare, domeniu, index-linie, tip-căutare).  VLOOKUP este extrem de utila, spre exemplu, pentru a cauta in mod automat pretul unui anumit produs, dintr-o lista stufoasa de alte produse, afisandu-i valoarea.

CONCATENATE

Concantenate, sau mai simplu spus, inlantuirea, este o functie utila daca trebuie sa combini date intr-o singura celula. De exemplu, trebuie sa aduci impreuna in aceasi celula un nume si un prenume, aflate initial in campuri diferite.

TEXT to COLUMNS

Aceasta reprezinta opusul functiei Text to Columns, care practic desparte cuvintele aflate in aceasi celula pe coloane diferite.

MAX & MIN

Aceste functii sunt foarte simple, si intuitiv, dupa cum le spune numele, indica valorile minime sau maxime dintr-o coloana de numere. Principiul general valabil pentru aceasta functie arata astfel = MAX (celula A1: celula A10.

PROPER

PROPER este util atunci cand baza de date contine o multime de intrari care arata haotic, cu majuscule in locuri gresite. Astfe, daca celula A1 ar contine „aceAstA eSte o PaRa”, prin inserarea formulei = PROPER (A1), textul se transforma in „Aceasta este o para”.  Am reusit sa iti fim de ajutor? Ne bucuram! Daca vrei sa vezi practic de ceea ce sunt in stare toate aceste functii, arunca o privire peste cursul online Excel.Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×