Trebuie să faci o facultate pentru a deveni designer grafic?

Întrebarea din titlu este destul de des întâlnită, însă, din nefericire, răspunsul pentru ea nu este foarte clar şi concis, aşa cum ne-am dori.

Dacă eşti pasionat de design-ul grafic şi îţi place să înveţi singur, ai şanse foarte mari să urmezi o carieră în acest domeniu şi fără o facultate, însă niciodată nu ştim cu siguranţă ce îşi doresc angajatorii. Dacă la ora actuală companiile nu prea pun un prea mare accent pe studiile urmate, nu ştim cum se va schimba acest lucru în următorii trei sau cinci ani.

Discuţia legată de urmarea unei facultăţi într-un anumit domeniu este extrem de complexă, însă chiar dacă nu prea învăţăm nimic concret în timpul facultăţii, ţinând cont de deficienţele existente în sistemul educaţional, o facultate ne poate oferi mai multe lucruri şi oportunităţi decât credem (în special care nu ţin de sistemul educaţional sau de învăţarea anumitor lucruri).

Aşadar, facultatea este locul ideal unde îţi poţi da seama care este cariera pe care trebuie să o urmezi în viaţa. De asemenea, facultatea nu înseamnă doar cărţi, cursuri şi sesiune: este locul care chiar te pregăteşte pentru viaţă, oferindu-şi o experienţă diferiţă, mai ales că pentru prima dată eşti independent.

Totuşi, dacă urmezi o facultate nu înseamă că vei avea succes în viaţă şi în carieră. În plus, dacă ai note extrem de bune în sesiune, nu înseamă că vei fi foarte bun la viitorul loc de muncă.

Aşadar, să revenim la întrebarea de mai sus. Primul lucru când te gândeşti dacă să urmezi o facultate sau nu, în cazul în care vrei să devii designer grafic, trebuie să fie legat de ce fel de designer vrei să fii.

Vrei să fii feelancer sau vrei să lucrezi într-o corporaţie?

În cazul în care ai preferă să lucrezi ca freelancer, nu prea ai nevoie de facultate. Acest lucru nu înseamnă că nu poţi alege să urmezi o facultate.

În acest caz, tot ce contează este portofoliul şi dacă eşti cu adevărat capabil să faci ceea ce are nevoie clientul.

Majoritatea freelancerilor spun că nu li s-a întâmplat niciodată ca atunci când s-au întâlnit cu un client să fie întrebat de diplomă pe care o are.

Pe de altă parte, în mediul corporatist, sistemul este cu totul diferit. Dacă vrei să fii plătit mai bine, trebuie să ai o diplomă. De multe ori, designerii foarte pricepuţi aveau salarii mai mici pentru simplu fapt că nu terminaseră studiile.

În cazul freelancerilor, cine este mai bun câştigă. În cazul corporaţiilor, dacă doi designeri au portofolii similare, cel cu facultate câştigă.

Aşadar, tu eşti cel care trebuie să decidă dacă este sau nu oportun să urmezi o facultate, ţinând cont de ceea ce vrei să faci pe viitor.

Tags: , , , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×