Trei lucruri pe care aș fi dorit să le știu atunci când am început să programez

A citi o carte din scoarță în scoarță nu este cea mai bună variantă de a învața!

Bineînțeles, nu este nimic în neregulă cu a te documenta și a citi cărți de programare. Însă mult mai important este ce cărți alegi să citești și ce părți din acele cărți.

Să iei o carte voluminoasă despre Java, PHP sau alt limbaj și să o citești cap coadă nu este chiar cel mai eficient mod de a învața. Mult mai eficient este să citești de mai multe ori capitolele pe care le consideri cele mai folositoare și, mai ales, în același timp să încerci pe calculator sau să te joci cu ceea ce ai învățat.

Mult mai eficient vei învața o tehnologie atunci când încerci să rezolvi probleme reale, folosindu-te de aceea tehnologie.

2. Tot timpul să ai un proiect personal separat de ceea ce faci la birou

Vei reuşi să înveţi foarte mult lucrând într-o firmă de programare, în special, de la cei mai experimentați decât ține, însă un job vine și cu anumite restricții.

Niciodată nu vei pune la fel de multă pasiune într-un proiect făcut la birou și ,în același timp, nici nu vei avea aceeași libertate pe care o ai în momentul în care construiești ceva de la zero.

Proiectele personale sunt excelente pentru a încerca tehnologii pe care altfel nu le-ai folosi la birou și reprezintă, în același timp, poate cel mai bun mod de a învața programare.

Când vorbesc de proiecte personale, mă refer la orice de la un joculeț, la un mic progrămel pe care îl faci pentru cineva conoscut și care are nevoie de el.

3. Nu există doar o sigură cale în a scrie corect codul

O soluție care funcționează perfect pentru o anumită situație nu este obligatoriu să fie perfect aplicabilă și într-un alt context.

Programatorii au tendința de a deveni aproape religioși privind un anumit mod de lucru sau un anumit limbaj de programare. Însă, rareori există o soluție unanim valabilă.

Orice decizie trebuie bazată pe contextul și circumstanțele actuale ale problemei. Uneori trebuie să sacrifici puțin din viteza algoritmului pentru a avea totul gata la timp sau alteori o linie în plus de cod, chiar dacă face lucrurile puțin mai complicate, te va scuti de multă durere de cap mai târziu.

Cu limbajele și flow-ul de lucru este asemănător. Iniţial se condidera că un model watherfall este cea mai bună modalitate de a dezvolta software, astăzi, însă mai toate metodologiile sunt bazate pe agile.

La fel și unit testele sunt excelete pentru a metine o calitate bună a codului, însă în condițiile unui start-up, când este crucial să ai un produs viabil cât mai repede, s-ar putea să fie o idee bună să lași pentru mai târziu testele automatizate, când vei avea suficiente resurse.

Aşadar,nu lua nimic ca dogmă, pune totul în contextul problemei date.

Tags: , , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×