WWW a împlinit 25 de ani de când a devenit public

În august 2016, internetul împlineşte sâmbătă 25 de ani. De fapt, primul server şi prima pagină web care au recurs la standardul aflat în uz şi astăzi „Hypertext Transfer Protocol” (http) a fost lansată în anul 1990, cu câteva zile de Crăciun, la Centrul de Cercetări nucleare CERN din Elveţia.

Lansarea îl are în spate pe fizicianului britanic Tim Berners-Lee, care lucra la vremea respectivă în cadrul CERN. Tot el a pus la punct primul browser şi standarde fundamentale cum ar fi protocolul de transmisie şi limbajul de programare HTML.

Iniţial, doar cercetătorii din cadrul CERN aveau acces la aceste noutăţi revoluţionare.

Deşi a fost lansat în decembrie 1990, pe 6 august 1991, Berners-Lee a prezentat însă întreg conceptul World Wide Web (WWW) mai multor grupuri de online-news, între care alt.hypertext. Altfel, spus, aceasta este data la care www a devenit public.

Prin urmare, 6 august este data de naştere a internetului, aşa cum îl cunoaştem astăzi.

Berners-Lee nu a vrut să-şi patenteze invenţia, iar astăzi spune că „ceea ce am făcut eu putea face oricine”, spune astăzi părintele WWW.

Lansarea www în urmă cu un sfert de scol a revoluţionat din temelii telecomunicaţiile şi accesul la informaţie.

Tags: , , ,Alte articole si tutoriale:
« »

Oferta limitata eBook gratuit: DUBLEZA-TI VENITUL PRIN CUNOSTINTELE DE IT

Inscrie-te la newsletter si vei primi un eBook gratuit. Vei fi si informat despre ofertele speciale, tutoriale gratis si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Download ebook
×

Abonare email

Accesul la tutorialele gratuite se face pe baza inscrierii la newsletter. Inscrie-te la newsletter-ul LEC Academy si ai acces la peste 40 de lectii gratuite. Daca doresti, vei fi informat despre ofertele speciale, promotiile si discount-urile pentru cursurile LEC Academy.

Vezi lectii gratis
×